Peygamberler tarihte gözlemlenebilir mi?

Hocam firavunun secde eden cesedine ne demeliyiz sizce? Ayrıca Arap tarihinde Hz Muhammed'den bahsedilmiyor mu?
Bundan mı bahsediyorsunuz? Bana pek secde ediyormuş gibi gelmedi.
1707506069967.png

Muhammed, İsa ve Musa semavi dinlerin peygamberleri olduğu için daha fazla kaynak var tabiki. Ek olarak Muhammed yazının daha yaygınlaştığı dönemde ve daha fazla insanın olduğu dönemde yaşadığı için daha fazla kaynak var. Fakat geriye gittikçe bu kaynaklar azalıyor ve güvenirlikleri de azalıyor.
Kaynaklarda hiç mi yok? Milyarlarca insan öylesine mi inanıyor ve kabul ediyor?
Hayır, çünkü insanlar tarafsız bakıp araştırmıyor. Müslümansın diye düşünüyorum, hiç Hristiyanlığı, Museviliği araştırdın mı? Ya onlar gerçek dinse?
Muhtemelen hayır diyorsun diğer insanlar da böyle işte insanlar genellikle doğduğu dinden devam ediyor. İslam'da buna taklid-i iman denir hatta.

Altta gördüğünüz gibi İsa hakkında bile dinsel kaynak dışında hiçbir şey yok. Sözde valilik yapmış ama Roma kaynaklarında yok.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Tarihî_İsa
 
Hayır. Nasıl bulmayı planlıyorsun? Bu tamamen imkansızdır. Bahsettiğin peygamberlerin neredeyse tamamı (İslam inancına göre) Yazılı kaynakların tutulmaya başlanmasından çok önce irili ufaklı toplumlara gönderilen peygamberler. Sonuç olarak onlar da normal insandı görevleri tebliğ etmekti görevlerini yaptılar ve gittiler. Kaldı ki hakkında tarihi kaynak bulabileceğin sadece Hz. İsa ve Hz. Muhammed var. Bu iki peygamber hakkında yaydıkları dine mensup olmayan toplumlar tarafından da kayıtlar vardır. Bu peygamberlerden sonra Kenan-Mısır bölgesindeki peygamberleri var onlar hakkındaki yazılı kaynaklar da Yahudilerin kaynakları ne kadar doğru bilemeyiz.
 
İnsan inanmak ister, Tanrı'nın olmaması ve ölümden sonrasının simsiyah olması insanları korkutur. Bende isterdim bir Tanrı olsun fakat maalesef yok.

Soruna gelecek olursam somut deliller var zaten ne kadar gerçektir tartışılır ama derin kaynaklarda aile ağacını vs çıkarıyorlardı peygamberlerin onları bulabilrsin.
 
Hocam firavunun secde eden cesedine ne demeliyiz sizce? Ayrıca Arap tarihinde Hz Muhammed'den bahsedilmiyor mu?

O meşhur İngiltere'deki mumyalanmış çesetten bahsediyorsan bir YouTuber müze görevlisine bu kişinin firavun olup olmadığını soruyordu adam da gülüyordu. Tahminen o kişi basit bir köylü falan ve bugüne kadar bataklıklar, tuzlu bölgeler yani mumyalaşmaya uygun yerlerde bulunan yüzlerce kişiden hiçbir farkı yok. Onun resmini payşalıp mumya diye yayınlayan gazete de bir dönemin ilgi çekmek için Click-bait haber uyduran bir gazeteydi, gazeteyi ve bu yalanı sallayan gazeteciyi unuttum ama firavun değil o adam :)
 
İsa'nın tarih kitapalarının bazılarında geçtiğini okumuştum o dönemden kalan 1. 2. yüzyılda yazılan kaynaklar.
 
Hocam firavunun secde eden cesedine ne demeliyiz sizce? Ayrıca Arap tarihinde Hz Muhammed'den bahsedilmiyor mu?

Ayrıca Arap tarihi kısmına da ayrı patladım. Bazı hadislere göre (dinciler bu hadisleri inkar eder, zayıf der) Peygamver (sav) vefat edince herkes onun cenazesi ile ilgilenirken yaprak üzerine yazılmış bazı ayetleri eve giren bir keçi yemiş, hatta Celal Şengör kuranda 70 ayet eksik derken bu hadisleri söylüyordu. Hadis isimlerini unuttum ama düşün, 600'lü yıllarda, kağıdın icadından binlerce yıl sonra bile adamlar en önemli yazıları bile yaprak gibi şeylere yazabiliyormuş, hiçbir kaynakları gerçekten de güvenilir değil, tarih tutma huyları yok, zaten olmadığı için 7. yüzyılda bile yaprak, kemik, deri gibi şeylere yazı yazıyorlarmış. Yani Arap tarihi vs komik kaçıyor biraz:)
 

Geri
Yukarı